Plastik Enjeksiyon Makinesi Nasıl Kullanılır?
Bir plastik enjeksiyon makinesinin üç adet çalışma şekli bulunmaktadır; El Modu, Yarı otomatik, Otomatik.
El modu yani manuel modu operatöre makinenin tüm fonksiyonlarını bağımsız olarak kontrol imkanı sunar. Bu mod genel olarak makine ilk açılırken, kapatırken, geçici hareketler yapma amaçlı ve bakım veya tamir gerektiğinde kullanılır. Enjeksiyon makinesi el konumunda enjeksiyon ünitesindeki eriyik plastik boşaltımı yapılabilir. Çoğu enjeksiyon makinesinde boşaltım işlemi için ek bir buton bulunur. Mengene açma ve kapatma gibi diğer fonksiyonlar el modunda makinenin kontrol panelindeki butonlarla çalıştırılabilir.
Ayrıca kalıp ayarı veya ayar modu sadece makine manuel konumunda iken devreye alınabilir. Enjeksiyon makinesi kalıp ayarı fonksiyonu makinenin kalıp parametrelerini düzenlemek için kullanılır. Bu fonksiyon ile makine yavaş hızlarda ve alçak basınçta çalıştırarak, kalıbın ince ayarlarının yapılmasını sağlar. Bu şekilde kalıp ilk devreye alındığında, bakımı ve değişimi gerektiğinde oluşabilecek hasarlar engellenir.
Enjeksiyon makinesi yarı otomatik modunda sadece bir çevrim yapar ve durur. Ürünün makineden el ile alınıp kontrol edilmesi gerektiği üretim başlangıcında bu çalışma şekli tercih edilir.
Yarı otomatikte Makinenin çevrimi bittiğinde kalıp açılır ve makine durur. Bu konumda makine operatörü emniyet kafesini açmalı ve kalıpta bulunan ürünü eğer itici yoksa el ile almalıdır. Kafes tekrar kapatıldığında çoğu makine bir sonraki çevrime başlayacaktır. Bazı makinelerde bir sonraki çevrimi başlatmak için “Start Butonuna” basılmalıdır.
Enjeksiyon makinesinin çalışma şekli otomatiğe alındığında makine sürekli olarak enjeksiyon yapar. Bu çalışma şeklinde makineden ürünler iticiler yordamıyla düşürülür ve/veya enjeksiyon makinesi robotu ile çıkarılır. Bu mod en çok tercih ve tavsiye edilen çalışma şeklidir.